Om Anne Haubek

Anne har arbejdet som journalist i over 30 år . Hun er oprindelig universitetsuddannet med dansk som fag og har siden 1993 arbejdet som journalist, hvor hun begyndte i DR.
Langt de fleste år i DR har hun arbejdet med radioproduktion på P1 – som vært og redaktør, bl.a. fra 2003-2017 på P1s ugentlige magasin ’Europa lige nu’ og som vært på ‘Orientering i P1’. Hun har desuden gennem årene arbejdet med mange andre programtyper – hun har bl.a. været på Radioavisens Udlandsredaktion,  DR Nyheder og som redaktør af P1 Dokumentar.

Anne har rejst og rapporteret fra de fleste europæiske lande og modtog i 2009 prisen (sammen med Brita Kvist) for årets dokumentar/feature for ’En by i Rusland’, en serie reportager fra en rejse tværs igennem Rusland. Hun har desuden rapporteret utallige gange fra EU/Bruxelles – ikke mindst i forbindelse med topmøder.

Sideløbende med arbejdet i DR har Anne holdt foredrag på højskoler og i organisationer – ligesom hun også ofte har optrådt som moderator ved talrige konferencer og debatter – både om international og europæisk politik, men også om andre emner som f.eks. udviklingen af udkantsområder i herhjemme.
Hun fungerer desuden som censor ved journalistuddannelserne.

Interview med kvinde i Ukraine, der har mistet sit hjem pga krigen.

Udover foredrag og artikler har parrets seneste års rejser også resulteret i bøgerne ’I skyggen af det nye jerntæppe’ (2022) og ’Vi var Folket’ (2019).

Anne var gennem en årrække med til at opbygge og drive Scoop, et netværk for undersøgende journalister i Østeuropa og på Balkan, og hun var fra 2003-2009 med i bestyrelsen for Foreningen for Undersøgende Journalistik – med en periode som næstformand.

Fra 2023 er hun med i bestyrelsen for ’RE: Cover Ukraine – a peer to peer journalism project’, et europæisk projekt som støtter ukrainske journalister.Anne Haubek forlod DR i 2018 og arbejder nu som foredragsholder og freelance journalist.

Siden 2018 har hun – sammen med forfatter og journalist, Thomas Ubbesen – rejst Østeuropa tyndt og talt med hverdagsmennesker om deres liv under og efter kommunismen. Siden krigen i Ukraine brød ud i fuld skala i februar 2022 har hun besøgt landet flere gange, og hun holder sammen med Thomas mange foredrag rundt i hele Danmark.

I 2017 modtog Anne Dansk Oplysningsforbunds ærespris – ’for at lave vigtig folkeoplysning om, hvad der sker i Europa’, som det hed i begrundelsen.
I 2010 vandt hun den danske del af Europa Parlamentets journalistpris.Anne Haubek bor i København og er gift med forfatter og journalist Thomas Ubbesen.