Vi var Folket, møde med østeuropæerne 30 år efter kommunismens fald

(Foredrag sammen med forfatter og journalist Thomas Ubbesen)

Vi har for få år siden markeret 30 års dagen for Berlin-murens fald, der betød kommunismens endeligt og dermed afslutningen på en epoke i Europas historie i det 20.århundrede med had, pigtråd og kold krig.

Anne og Thomas rejste i 30-året for kommunismens sammenbrud i Europa (2018/2019) med tog og bus til de yderste hjørner af den gamle Østblok og mødte mange af vores østeuropæiske naboer.

De rejsende ved den polske Østersøkyst

Det blev til snesevis af samtaler med menige mennesker, hvis skæbner er blevet formet af kommunisme og undertrykkelse, og hvis liv blev en ufrivillig kastebold for historien. Nu har de, de tidligere borgere i den såkaldte ‘realiserede socialisme’, levet 30 år under en for dem næsten ubegribelig ny verdensorden.

Koen Joshana leverer mælk til Hannas lille bod med friskost i Moldova.

Hvad tænker de i dag om de mange år under kommunismen? Hvordan er det gået de sidste 30 år, hvor de har levet som frie mennesker i demokratiske lande? Og hvordan tolker de deres eget lands turbulente histori

Hør et medrivende foredrag om en rejse i øjenhøjde gennem 15 østeuropæiske lande, om de mange møder med mennesker, som under den kolde krig levede i en for os næsten ufattelig verden – og om i dag at forsøge at fatte deres skæbne.

Centrum i Nordmakedoniens hovedstad Skopje er de senere år blevet fyldt op med nye statuer og monumenter for milliarder af euro.

Rejsen er beskrevet i bogen ‘Vi var Folket, møder med østeuropæere 30 år efter Murens fald’, Gyldendal.
(Turen gik fra Danmark til (det tidligere) DDR, Polen, Hviderusland, Ungarn, Ukraine, Rusland, Moldova, Rumænien, Bulgarien, Albanien, Kosovo, Nordmakedonien, Serbien, Montenegro, Trandsniester).